De laatste jaren krijgen steeds meer mensen te maken met een burn-out, en helaas niet alleen volwassenen. Ook jongeren lijken steeds vaker hier last van te krijgen. Of je nu op de middelbare school zit of net de eerste stappen in je carrière zet, de druk lijkt overal aanwezig. Maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken hiervan? En hoe kunnen we jongeren helpen de stress die daarbij hoort beter aan te pakken?

Van stress naar burn-out: wat is het precies?

Iedereen heeft wel eens last van stress, maar wanneer het te vaak voor komt, kan het leiden tot een burn-out. Naast fysieke uitputting voel je je ook mentaal leeg. Je verliest grip op situaties, kunt je moeilijk concentreren en je dagelijkse taken worden een enorme opgave. Na een langere tijd van overbelasting komt de ‘klap’. Maar waarom ervaren juist zoveel jongeren burn-outklachten?

Stress is iets wat bij iedereen wel eens voorkomt, maar wanneer het te veel wordt, kan het leiden tot een burn-out. Bij een burn-out ben je niet alleen fysiek uitgeput, maar voel je je ook mentaal leeg. Je verliest de grip op je situatie, je kunt je moeilijk concentreren, en zelfs je dagelijkse taken worden een enorme opgave. Na een lange tijd van overbelasting komt de ‘klap’. Maar waarom komt er zo vaak een burn-out onder jongeren voor?

Wat veroorzaakt stress bij jongeren?

Stress komt niet zomaar uit de lucht vallen. De stressfactoren waar jongeren mee te maken hebben zijn de afgelopen jaren nogal toegenomen.  Een grote factor is prestatie druk welke ze ervaren op school of werk, verwachtingen van andere en natuurlijk de druk welke door social media constant wordt opgelegd. Daarnaast vergelijken jongeren zichzelf snel met een ander. En speelt het gevoel dat ze overal aan deel moeten nemen en geen nee mogen zeggen een grote rol. Al deze factoren leggen veel druk op jongeren. Jongeren welke van nature gemotiveerd zijn en hard werken lopen het grootste risico.

wat is een burnout

Hoe herken je een burn-out?

Vaak begint een burn-out met constante vermoeidheid. Je kan last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten. Daarnaast is het tonen van concentratieproblemen, slaapproblemen en prikkelbaarheid ook een vorm van een burn-out onder jongeren.
De burn-out klachten bij jongeren kunnen behoorlijk heftig zijn. Er komt een moment dat je het gevoel krijgt dat je het niet meer aankan. De normale dagelijkse bezigheden zoals school, werk of sociale contacten kun je niet meer goed uitvoeren.

Oorzaken van burn-out bij jongeren

Waarom komt een burn-out bij jongeren zo vaak voor? Vaak ligt de oorzaak bij de stress de ze voortdurend ervaren zonder dat ze weten hoe ze hiermee om moeten gaan. De stress wordt veroorzaakt door de enorme druk die constant wordt opgevoerd. Die druk wordt onder andere opgevoerd door school, werk en sociale verplichtingen. Het idee dat ze altijd aan verwachten van andere moeten voldoen en vaak het gevoel te krijgen dat ze niet kunnen falen, maakt het voor de jongeren moeilijk af en toe een pauzeknop in te drukken. Als er een dag later extra stressfactoren bij komen, zoals relatieproblemen of geldzorgen, wordt de balans helemaal verstoord. Langdurige stress kan uiteindelijk de weg naar een burn-out bij jongeren versnellen.

Wat kunnen we doen om dit te stoppen?

De belangrijkste oplossing is voor een burn-out bij jongeren is het voorkomen ervan. Het is erg belangrijk dat jongeren leren hoe ze met stress om kunnen gaan, en vooral dat ze dat niet altijd alles perfect hoeft te zijn. Scholen kunnen hierin een belangrijke rol spelen door meer aandacht te geven aan mentale gezondheid en het omgaan met stress. Jongeren moeten leren dat ‘nee’ zeggen oké is. Door een betere balans tussen school, werk en privéleven kunnen we de druk verlichten. Ouders, leraren en vrienden kunnen ook helpen door niet te hoge verwachtingen te hebben en jongeren te steunen als het even lastig gaat. Bij Via Novalis bieden we een burn out traject aan, waarbij je meer rust in jezelf kunt creëren. Samen verslaan we de burn-out onder jongeren!

Harrie